Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szerzetesek körtéje gyógyhatásairól
  2024-02-17 22:25:20, szombat
 
 


Nulla kalóriás természetes édesítőszer, amely leginkább hasonlít ízében és állagában a cukorra.

Egy még kevésbé ismert természetes édesítőszer, amely leginkább hasonlít ízben és állagában a cukorra, számos kedvező egészségügyi hatással is rendelkezik.

A kutatások azt mutatják, hogy a monk fruit (magyarul szerzetesgyümölcs vagy szerzetesek körtéje), illetve a benne található kulcsfontosságú édes ízű vegyület terápiás hatással lehet a COVID, a cukorbetegség és a rák ellen. Az utóbbi időben a sztíviához hasonlóan a monk fruit is széles körű figyelmet kapott természetes édesítőszerként, köszönhetően egyebek közt annak, hogy képes a vércukorszint és lipidek szintjének szabályozására. De a COVID-19 ellen is hatásos lehet, sőt, valószínűleg rákellenes tulajdonságokkal is bír.

A luo han guo néven is ismert növényt elsősorban Dél-Kínában termesztik, és termése kívülről egy kis dinnyére hasonlít. A szerzetesgyümölcsöt a kínaiak évszázadok óta használják természetes édesítőszerként, de gyógyszerként is

A Frontiers in Pharmacology című folyóiratban megjelent áttekintő cikk szerint a szerzetesgyümölcs számos hasznos vegyületeket tartalmaz , többek között mogrozidokat, C-vitamint, nyomelemeket, linolénsavat és más telítetlen zsírsavakat. "Persze vannak benne természetes cukrok is, főként fruktóz és glükóz, de a legtöbb gyümölccsel ellentétben nem elsősorban ezeknek köszönheti intenzív édes ízét, hanem egy mogrozidoknak nevezett vegyületcsoportnak" - mondta Taylor Wallace, a Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Intézetének adjunktusa és a Gondolkodj Egészségesen Csoport LLC vezérigazgatója egy lapunknak adott interjúban.

"A feldolgozás során a szerzetesgyümölcsből kivont mogrozidok nem szükségszerűen tartalmaznak fruktózt vagy glükózt, ebben nagyon hasonlítanak más nagy intenzitású édesítőszerekben megtalálható vegyületekre" - mondta Wallace.

A mogrozidok 200-350-szer édesebbek a szacharóznál, márpedig a szerzetesgyümölcsből készült édesítőszerek édessége lényegében a mogrozidokból származik. A Molecules című szaklapban megjelent áttekintés szerint a mogrozidok a friss szerzetesgyümölcs tömegének körülbelül 1,2 százalékát, a szárított gyümölcspornak pedig 3,8 százalékát teszik ki.

"A mogrozidok, mint növényi eredetű természetes édesítőszerek, molekulák egész sorából állnak, és ezeknek a molekuláknak különböző az ízük" - mondta Nate Yates, az Ingredion Inc. Globális Cukorcsökkentő Programmjának alelnöke a lapunknak.

A mogrozid V a monk fruit-ben legnagyobb mennyiségben előforduló vegyület, az érett szerzetesgyümölcs a Molecules cikke szerint a magas mogrozid V tartalmának köszönheti kivételesen édességét.

"A további finomítás és tisztítás az ízét még tisztábbá és kellemesebbé teszi" - állítja Yates.

A szerzetesgyümölcs diabétesz-ellenes hatásai
A sztíviához hasonlóan a szerzetesgyümölcs is kalóriamentes édesítőszer . Sokak szerint a nádcukoréhoz hasonlít az íze, amely egy magas kalóriatartalmú édesítőszer.

Az International Journal of Obesity 2017-ben közzétett randomizált, kontrollált vizsgálatában 30 egészséges férfit kértek meg, hogy fogyasszanak el egy standardizált reggelit, majd egy órával ebéd előtt szacharózt, aszpartámot, sztíviát vagy monk fruit édesítőszert tartalmazó italokat adtak nekik. Ezután a felkínált lehetőségek közül választhattak ebédet, amit rögzítettek. Ezenkívül a vizsgálat során különböző időpontokban vért vettek tőlük és megmérték az étvágyukat is.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak, akik az étkezés előtt egy órával cukrot tartalmazó italokat fogyasztottak, megemelkedett a vércukor- és az inzulinszintjük, míg azoknál, akik a többi édesítőszer valamelyikét, például szerzetesgyümölcsöt tartalmazó italt kaptak, ez nem következett be A kutatók a későbbi megfigyelések során arra a következtetésre jutottak, hogy a természetes édesítőszerek, köztük a monk fruit édesítőszer a szacharózzal összehasonlítva elhanyagolható hatással voltak az étkezés utáni vércukorszintre és inzulintermelésre.

Egy kanadai kutatók által nemrégiben végzett szisztematikus áttekintés és metaanalízis kimutatta, hogy rövid távon a vízhez hasonlóan a kalóriamentes mesterséges vagy természetes édesítőszerekkel édesített italok sem befolyásolják az anyagcserét és az endokrin funkciókat. A szerzetesgyümölcs-édesítőkkel kapcsolatban - ellentétben a sztíviával - jelenleg korlátozott számú humán kutatás áll rendelkezésre, a Foods című folyóiratban megjelent áttekintés szerint azonban számos sejtmodell és állatkísérlet utal arra, hogy a mogrozidok több szempontból is jótékony hatással vannak mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőkre .

Kimutatták, hogy a mogrozidok szabályozzák a limfocita antigéneket 1-es típusú diabéteszes egerekben, és enyhítik a betegség tüneteit. A Frontiers in Pharmacology áttekintése szerint a szerzetesgyümölcs-kivonat enyhítheti és regenerálhatja a hasnyálmirigy béta-sejtjeinek károsodását és elősegítheti az inzulinelválasztást.

A Molecules áttekintése szerint a mogrozidok hatékonyan csökkentik a vércukor- és lipidszintet 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Egy cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a szerzetesgyümölcs-kivonatot vagy mogrozidokat kapó egereknél jelentősen csökkent az éhgyomri vércukorszint, a szérum glikált fehérje (cukor és fehérje összekapcsolódásából kialakult káros vegyület) szintje és az inzulinrezisztencia.

A kezelés hatására az egereknek csökkent továbbá az LDL- és nőtt a HDL-koleszterin szintjük. Emellett a Frontiers in Pharmacology áttekintése szerint a mogrozidok enyhíthetik a diabéteszes vesekárosodás tüneteit.

A szerzetesgyümölcs-porból és vízből készült italokra Kínában már szabadalmat is bejegyeztettek. A Frontiers in Pharmacology című szaklapban megjelent áttekintés szerint az említett italok alkalmasak a cukorbetegség kezelésére. A Foods pedig arról ír, hogy a szerzetesgyümölcsben található flavonoid vegyületek jelentősen csökkenthetik a vércukorszintet és védhetik a hasnyálmirigyet, míg a poliszacharidok enyhíthetik a lipidzavarokat és ugyancsak csökkenthetik a vércukorszintet.

A szerzetesgyümölcs lehetséges gyógyhatásai a COVID-19 kezelésében
A hagyományos kínai orvoslásban (TCM) a szerzetesgyümölcsöt régóta használják a köhögés, a torokfájás, a hörghurut és az asztma kezelésére. A Frontiers in Pharmacology áttekintése szerint a monk fruit hatékonyságáról szóló feljegyzések a váladékképződés csökkentésében, a fájdalom csillapításában, a belső hő csökkentésében és a tüdő hidratálásában - a kifejezések a TCM-től származnak - 2000 évre nyúlnak vissza.

"Különösen nyáron érdemes több szerzetesgyümölcsöt fogyasztani, ha fáj a torkunk, egyéb torokpanaszunk van vagy köhögünk" - mondta lapunknak Jonathan Liu, a Georgian Főiskola kínai orvoslás professzora és a kanadai Liu's Bölcs Gyógyító Központ igazgatója.

A Frontiers in Endocrinology 2022-ben megjelent tanulmánya kimutatta, hogy a mogrozid V hatékonyan és több helyen képes megtámadni a COVID-19 vírust, vagyis potenciálisan segíthet a Covid-fertőzöttek kezelésében .

A mogrozidok a gyulladásos faktorok termelődését is gátolhatják, hatékonyan elnyomva és csökkentve ezzel a tüdőfibrózist .

A Molecules áttekintése szerint számos állatkísérlet bizonyítja, hogy a szerzetesgyümölcs-kivonat jelentősen gátolja a köhögést és fokozza a köpetürítést, ezen kívül gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és segíthet az asztma gyógyításában . Emellett a mogrozidok védőhatást mutatnak az akut tüdőkárosodással szemben .

Rákellenes, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok

A mogrozidok rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek

A mogrozidok átfogó rákellenes hatására számos kísérlet utal. A Foods áttekintése szerint képesek gátolni a tüdőráksejtek szaporodását és mozgását, képesek programozott sejthalált előidézni, továbbá gátolják a vastagbél- és gégeráksejtek osztódását. A mogrozidok ezen kívül megzavarhatják a hasnyálmirigyrák-sejtek növekedési ciklusát és programozott sejthalált idézhetnek elő. A Frontiers in Pharmacology áttekintése azt is megjegyzi, hogy a szerzetesgyümölcs-kivonatnak a májrákra is gátló hatása van.

Emellett a Cancer Letters című szaklapban megjelent tanulmány szerint a mogrozidok a rákkeltő anyagok toxicitásának csökkentésében is segíthetnek . A Future Medicinal Chemistry-ben megjelent kommentár szerint például megelőző hatással vannak a bizonyos vegyi anyagok által kiváltott bőrrákra .

A Cancer Letters tanulmányban említett állatkísérletek kimutatták, hogy a szerzetesgyümölcsben található fitokemikáliák akár a tumorsejteket is képesek közvetlenül elpusztítani.

A szerzetesgyümölcs jótékony hatással van az agyra és az idegrendszerre

A mogrozidok enyhíthetik az agysejtekben fellépő gyulladást, illetve a Molecules áttekintése szerint az Alzheimer-kór kezelésében is segíthetnek. Emellett csökkenthetik a memóriazavarokat és megakadályozhatják a hippokampusz zsugorodását. A Foods áttekintésében említett állatkísérletek kimutatták továbbá, hogy a mogrozidok hatékonyan javíthatják a skizofrénia tüneteit egerekben, és modulálják az idegrendszer részleges, tartós károsodását.

A szerzetesgyümölcs antioxidáns hatással bír
A Molecules áttekintése megállapítja, hogy a mogrozidok antioxidáns szerek, amelyek képesek eltávolítani a reaktív oxigénfajtákat, és ezáltal védik a sejtek integritását. A mogrozidok gátolhatják továbbá a DNS oxidatív károsodását, ezáltal lassítják az öregedést. Jelentős védőhatást mutatnak továbbá a testmozgás okozta szövetkárosodással szemben, beleértve a szívkárosodást is. A Foods áttekintése szerint a májzsír felhalmozódásának megelőzése és a lipidperoxidáció gátlása révén terápiás hatásuk van a nem alkoholos zsírmájbetegségre is.

De nemcsak a mogrozidok, hanem a szerzetesgyümölcsben ugyancsak megtalálható flavonoidok és poliszacharidok is erőteljes antioxidáns aktivitást mutatnak.

Kinek kell kerülnie a monk fruit fogyasztását?
"A szerzetesgyümölcs édesítőszer meglehetősen biztonságosnak tűnik, annak ellenére, hogy mesterséges módszerrel vonják ki a gyümölcsből" - mondta Wallace.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala szerint a szerzetesgyümölcs-kivonat az "általában biztonságosnak tartott" kategóriába tartozik . A szerzetesgyümölcs-kivonatra vonatkozóan azonban nem állapítottak meg konkrét elfogadható napi bevitelt, ami azért tekinthető tipikusnak, mert az összetevő biztonságosságára vonatkozó bizonyítékokat jóval a nagyobb mennyiségre vonatkozóan állapították meg, mint amennyi szükséges az élelmiszerekben a kívánt hatást eléréséhez.

A hagyományos kínai orvoslás a szerzetesgyümölcsöt enyhén hideg természetűnek tartja, amely csak minimális mellékhatásokat okoz. Liu azonban azt tanácsolja, hogy a hideg alkattal bíró embereknek, például azoknak, akiknek gyakran van laza székletük, nagy és fakó a nyelvük, vagy a nyelvük szélén jól látható fognyomok találhatók, érdemes kerülniük a szerzetesgyümölcs fogyasztását.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: tulajdonságokkal, édesítőszerekben, memóriazavarokat, hasnyálmirigyrák, cukorbetegségben, tüdőkárosodással, lipidperoxidáció, édesítőszerekkel, állatkísérletek, összehasonlítva, élelmiszerekben, vezérigazgatója, vércukorszintet, hasnyálmirigyet, édesítőszerként, poliszacharidok, inzulinszintjük, következtetésre, mellékhatásokat, kalóriatartalmú, kulcsfontosságú, csillapításában, vércukorszintre, hatékonyságáról, váladékképződés, szívkárosodást, áttekintésében, oxigénfajtákat, gyümölcspornak, hidratálásában, torokpanaszunk, csökkentésében, bejegyeztettek, lipidzavarokat, regenerálhatja, cukorcsökkentő, monk fruit, benne található, utóbbi időben, sztíviához hasonlóan, kínaiak évszázadok, szerzetesgyümölcs számos, legtöbb gyümölccsel, mogrozidoknak nevezett, lapunknak adott, feldolgozás során, mogrozidok 200-350-szer, mogrozidokból származik, friss szerzetesgyümölcs, szárított gyümölcspornak, molekuláknak különböző, monk fruit-ben, Taylor Wallace, Tufts Egyetem Friedman Táplálkozástudományi Intézetének, Gondolkodj Egészségesen Csoport LLC, Nate Yates, Ingredion Inc, Globális Cukorcsökkentő Programmjának, International Journal, Jonathan Liu, Georgian Főiskola, Bölcs Gyógyító Központ, Cancer Letters, Future Medicinal Chemistry-ben, Egyesült Államok Élelmiszer-, Gyógyszerügyi Hivatala,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szent György napi hiedelmek, s...  Muratáj  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  György napra  S a dalok tanulsága  Az udvariasság alapja: önismer...  Paul David Tripp Április 24  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sokkal bölcsebb a természet,  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Esti kép  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  S a dalok tanulsága  Jó éjszakát  Jékely Zoltán: Szent György-k...  Semmit ne higgy el  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amit átélünk,  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Gaál Viktor gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Próbálkozni kell ahhoz,  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Esti kép  William Shakespeare idézet  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Pillangó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Az Európai Unió is foglalkozik...  Alakot vált...  Ázzal aki csak szép  Környezetvédelem  Mindenünk, amink van, amit sze...  Ünnepelj csak  Ma a legtöbb civilizált ember ...  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Az Európai Unió is foglalkozik...  Paul David Tripp Április 25  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Beney Zsuzsa  Vannak arcok  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő 
Bejegyzés Címkék
monk fruit, benne található, utóbbi időben, sztíviához hasonlóan, kínaiak évszázadok, szerzetesgyümölcs számos, legtöbb gyümölccsel, mogrozidoknak nevezett, lapunknak adott, feldolgozás során, mogrozidok 200-350-szer, mogrozidokból származik, friss szerzetesgyümölcs, szárított gyümölcspornak, molekuláknak különböző, monk fruit-ben, érett szerzetesgyümölcs, magas mogrozid, további finomítás, szerzetesgyümölcs diabétesz-ellenes, nádcukoréhoz hasonlít, magas kalóriatartalmú, standardizált reggelit, órával ebéd, felkínált lehetőségek, vizsgálat során, étkezés előtt, órával cukrot, többi édesítőszer, későbbi megfigyelések, következtetésre jutottak, természetes édesítőszerek, szacharózzal összehasonlítva, étkezés utáni, kanadai kutatók, vízhez hasonlóan, kalóriamentes mesterséges, endokrin funkciókat, mogrozidok több, 2-es típusú, mogrozidok szabályozzák, limfocita antigéneket, betegség tüneteit, hasnyálmirigy béta-sejtjeinek, mogrozidok hatékonyan, cukorbeteg egereken, éhgyomri vércukorszint, szérum glikált, kezelés hatására, egereknek csökkent, mogrozidok enyhíthetik, diabéteszes vesekárosodás, említett italok, cukorbetegség kezelésére, poliszacharidok enyhíthetik, szerzetesgyümölcs lehetséges, hagyományos kínai, asztma kezelésére, váladékképződés csökkentésében, fájdalom csillapításában, tüdő hidratálásában, gyulladásos faktorok, asztma gyógyításában, mogrozidok védőhatást, akut tüdőkárosodással, mogrozidok rákellenes, mogrozidok átfogó, tüdőráksejtek szaporodását, mogrozidok ezen, rákkeltő anyagok, bizonyos vegyi, szerzetesgyümölcs jótékony, agysejtekben fellépő, hippokampusz zsugorodását, skizofrénia tüneteit, idegrendszer részleges, szerzetesgyümölcs antioxidáns, mogrozidok antioxidáns, reaktív oxigénfajtákat, sejtek integritását, mogrozidok gátolhatják, testmozgás okozta, májzsír felhalmozódásának, lipidperoxidáció gátlása, szerzetesgyümölcs édesítőszer, összetevő biztonságosságára, nagyobb mennyiségre, kívánt hatást, hideg alkattal, nyelvük szélén, szerzetesgyümölcs fogyasztását, tulajdonságokkal, édesítőszerekben, memóriazavarokat, hasnyálmirigyrák, cukorbetegségben, tüdőkárosodással, lipidperoxidáció, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.